The influence of hydraulic prosthetic ankle on walking of a person after bilateral transtibial amputation - Cergol, Sergeja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2022)
Izhodišča: V bibliografski podatkovni zbirki PubMed je več člankov o hidravličnih stopalih za proteze, vendar nismo našli nobene študije o vplivu pasivnega hidravličnega stopala na hojo navkreber in navzdol pri osebah po obojestranski transtibialni amputaciji. V študiji smo želeli oceniti morebitni vpliv hidravličnega stopala na protezi pri hoji pacientke po obojestranski transtibialni amputaciji. Metode: V raziskavo smo vključili petdesetletno žensko po obojestranski transtibialni amputaciji, opravljeni pet let pred raziskavo zaradi zapletov sladkorne bolezni tipa I. Večino meritev smo opravili trikrat – na dan sprejema z njenima prejšnjima protezama, z novima protezama s hidravličnim proteznim stopalom po dveh tednih vadbe in tri mesece po odpustu. Opravili smo strukturiran intervju, klinične teste, izpolnila je številne vprašalnike in naredili smo kineziološke meritve hoje po ravnem, po klančini navzgor in navzdol. Rezultati: Medtem ko je pacientka poročala o subjektivnem izboljšanju pri vseh vprašanjih strukturiranega intervjuja in na vseh vprašalnikih, s kliničnimi testi nismo ugotovili nobenega objektivnega izboljšanja, s kineziološkimi meritvami pa zelo majhne, verjetno klinično nepomembne razlike. Zaključek: Klinični testi in kineziološke meritve niso potrdili subjektivnega izboljšanja, ki ga je občutila pacientka. Naših rezultatov ni mogoče posplošiti na druge osebe po obojestranski transtibialni amputaciji.
Keywords: Amputation; bilateral transtibial amputation; Gait; hoja navzdol; obojestranska transtibialna amputacija; pasivno hidravlično protezno stopalo; passive hydraulic prosthetic ankle; Prostheses and Implants; rehabilitation; walking downhill