Sij Davidove zvezde na sončni strani Alp - Podbersič, Renato (Studia Historica Slovenica, 2022)
Prispevek poskuša na podlagi dostopnih arhivskih virov in literature prikazati delovanje maloštevilnih Judov v Sloveniji po drugi svetovni vojni. Po holokavstu in izselitvi, predvsem v Izrael, so se preostali tukajšnji Judje organizirali v okviru Judovske občine v Ljubljani, ki pa je bila del širše jugoslovanske zveze s središčem v Beogradu. Razen posameznikov, ki pa svojega judovstva niso poudarjali, v glavnem niso vstopali v slovenski vsakdanjik. Njihovo delovanje je na novo zaživelo po osamosvojitvi Slovenije, vendar še danes ostaja naša država edina v EU brez rabina, ki bi stalno živel na njenem ozemlju.
Keywords: Jews; Judaism; Judje; Judovstvo; Sinagoge; Slovenia; Synagogues; Švarc, Mladen A.; Yugoslavia