Protiustavnost politične stranke v slovenski ustavni ureditvi - Dacar, Rok (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2025)
Avtor obravnava slovensko ustavnopravno ureditev izrekanja omejevalnih ukrepov zoper politične stranke po 68. členu Zakona o ustavnem sodišču (ZUstS). Ta določa izključno pristojnost Ustavnega sodišča za presojo protiustavnosti aktov in delovanja političnih strank ter za odreditev njihovega izbrisa iz registra političnih strank. Podrobno so analizirani procesni elementi ter vsebinska merila, ki jih je oblikovalo Ustavno sodišče, vključno z zahtevo obstoja posebej kvalificirane grožnje demokratični ureditvi. Prispevek pokaže, da slovenska ureditev na eni strani sledi nemškemu modelu, hkrati pa od njega na več mestih pomembno odstopa. Tako določa zelo širok nabor subjektov, ki lahko sprožijo postopek za presojo protiustavnosti aktov ali delovanja politične stranke, hkrati pa ne vsebuje zakonskih določb o učinkih izbrisa parlamentarne stranke iz registra, kar se v praksi lahko pokaže kot problematično. Primerjalnopravni okvir (Nemčija, ESČP) služi kot ozadje za kontekstualizacijo in kritično vrednotenje slovenske ureditve. Avtor odgovarja na raziskovalno vprašanje, kakšne so značilnosti postopkov po 68. členu ZUstS v Republiki Sloveniji. S tem si prizadeva zapolniti vrzel v teoretičnih razpravah, kjer je bilo to vprašanje doslej spregledano.
Keywords: militantna demokracija; politične stranke; protiustavnost; ustavno pravo; ustavno sodišče; ustavnopravna ureditev