Interventni zakon in Smernice o dostopu do trga javnih naročil za osebe iz tretjih držav - Kranjc, Vesna (Podjetje in delo, 2021)
Pravila javnega naročanja ne zagotavljajo dostopa do trga javnih naročil EU vsem gospodarskim subjektom iz tretjih držav. Osebe iz tistih tretjih držav, ki nimajo z EU sklenjenega trgovinskega sporazuma o odprtem trgu javnih naročil EU ali katerih blago, storitve in gradnje niso zajeti s sporazumom, so lahko izključene iz postopkov javnega naročanja. Sporočilo Komisije Smernice o udeležbi ponudnikov in blaga tretje države na trgu javnih naročil EU pojasnjuje politiko EU o dostopu ponudnikov iz tretjih držav in pravila javnega naročanja v zvezi s temi vprašanji. Smernice nimajo lastne obveznostne moči, a interventni zakon (IZOOPIZG) zavezuje naročnike, da jih uporabljajo ob oddaji pomembnih investicij. Članek analizira obveznosti in možnosti naročnikov v razmerju do ponudnikov iz tretjih držav.
Keywords: access of third-country bidders; EU; EU procurement market; Intervention Act (IZOOPIZG); IZOOPIZG; javna naročila; javno naročanje; poglavja o javnem naročanju; ponudniki iz tretjih držav; public procurement; trade agreements with procurement chapters; trg javnih naročil; trgovinski sporazumi