Vpliv prehrane, vadbe in načina življenja na hormon IGF-1 - Jakše, Boštjan (Šport (Ljubljana), 2018)
Hormon inzulinu podoben rastni faktor 1 (IGF-1) je najpomembnejši spodbujevalec rasti in razvoja plodu ter telesa v obdobju otroštva, vse do konca pubertete, medtem ko njegove povišane vrednosti v odrasli dobi pospešujejo staranje in nenadzorovano rast celic, kar lahko vodi k nastanku pogostih vrst raka, še posebej raka prostate, dojke in črevesja. Poleg dednih dejavnikov in starosti je prehrana eden glavnih regulatorjev, ki vplivajo na IGF-1. Paradoks hormona IGF-1, ki je danes v medicinski literaturi pogosto raziskovana tematika, je povezan s tem, da so njegove vrednosti v obliki "U" krivulje povezane s povečano umrljivostjo iz katerihkoli razlogov v splošni populaciji. Prenizke vrednosti so bolj povezane s povečano umrljivostjo zaradi nastanka srčno-žilnih bolezni, medtem ko so previsoke vrednosti bolj povezane s povečano umrljivostjo zaradi nastanka določenih vrst raka. Namen članka je utemeljiti vpliv različnih prehranskih dejavnikov tveganja, vadbe in načina življenja, na vrednosti hormona IGF-1.
Keywords: hormoni; IGF-1; način življenja; prehrana; rak; srčno-žilne bolezni; staranje; šport