Preimenovanje prelaza Ljubelj v Stari Ljubelj - Geršič, Matjaž (Geografski vestnik, 2024)
prispevku je predstavljeno ime Ljubelj in spreminjanje denotatov imena vse do sodobnosti, ko je imev rabi oziroma v besedilih postalo funkcijsko neučinkovito. Upoštevajoč pobudo Občine Tržič, je Komisijaza standardizacijo zemljepisnih imen Vlade Republike Slovenije spodbudila pripravo strokovnega mne-nja, ki je v tem prispevku predstavljeno tudi z jezikoslovne perspektive, tj. onimizacije (poimenovanja) intransonimizacije (prenosa imena na drugo entiteto).
Keywords: Geografija; geographical names; geography; Ljubelj (Slovenia and Austria; mountain pass); Standardizacija; standardization; Zemljepisna imena