Ectoparasites from the nests of the house martin (Delichon urbica) in Slovenia - Trilar, Tomi (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 1998)
V urbanem okolju severne Slovenije smo zbrali 145 gnezd mestne lastovke (Delichron urbica). V teh gnezdih smo našli 4132 samcev in 5745 samic lastovičje bolhe (Ceratophyllus hirundinis), 59 samcev in 128 samic bolhe vrste Ceratophyllus rusticus, 4 samce vrabčje bolhe (Ceratophyllus fringillae) in 22430 boljšjih ličink, 1770 samcev, 1727 samic in 7760 ličink lastovičje stenice (Oeciacus hirundinis) ter 23 samcev in 33 samic lastovičje muhe (Stenepteryx hirundinis). Vrabčja bolha (Ceratophyllus fringillae) in lastovičja muha (Stenepteryx hirundinis) sta novi vrsti za Slovenijo, bolha vrste Ceratophyllus rusticus je najdena tretjič in lastovičja bolha (Ceratophyllus hirindinis) petič.
Keywords: entomologija; gnezda; lastovke; paraziti; Slovenia; Slovenija