Analiza neodločenih volivcev in vprašanje volilne udeležbe na primeru lokalnih volitev v Ljubljani - Jakačić, Mojca (Teorija in praksa, 2017)
Namen članka je osvetliti problematiko neodločenih volivcev kot heterogene skupine volilnega telesa z vidika dejavnikov volilnega vedenja in volilne udeležbe. Na podlagi teoretskih izhodišč volilnega vedenja iz uvodnega dela so v osrednjem delu članka predstavljeni rezultati raziskave med neodločenimi volivci lokalnih volitev 2010 v Mestni občini Ljubljana. Rezultati kažejo, da lahko neodločene volivce razvrstimo v štiri značilne skupine: "površne taktike", "informirane kritike", "negotove skeptike" in "razočarane pasivneže". Volilna udeležba je zanesljivejša pri prvih dveh skupinah, negotova pri tretji skupini, zadnja skupina pa se nagiba k volilni abstinenci. Ugotovitve tudi kažejo, da neodločenim volivcem ni vseeno za izide volitev. Razloge za vse večjo volilno abstinenco gre v prvi vrsti iskati v vse nižjem zaupanju v politične mehanizme odločanja in politične akterje, zaradi česar dobršen del volilnega telesa ne vidi smisla v glasovanju na volitvah.
Keywords: Cluster analysis; Local elections; Lokalne volitve; Razvrščanje v skupine; Volilci; volilna udeležba; Voters