Analiza deleža žensk na vodilnih položajih v športnih organizacijah v Sloveniji - Bon, Marta (Šport (Ljubljana), 2024)
Vprašanje enakih možnosti spolov za uveljavljanje na različnih področjih se pojavlja že vrsto let, tudi v športu. Namen našega raziskovanja je bil preučiti zastopanost žensk na vodilnih položajih v slovenskih športnih organizacijah, tj. vidik, ki je kot raziskovalna tema v slovenskem raziskovalnem prostoru sicer razmeroma zanemarjen. Zbiranje podatkov je potekalo v okviru Olimpijskega komiteja Slovenije. Ta je anketo prek svojih članic poslal vsem športnim organizacijam v Sloveniji. Anketo so izpolnjevali delavci v športu na vseh ravneh, med njimi so prevladovali moški, največ anketiranih je opravljalo funkcijo predsednika in največ jih je prihajalo iz osrednjeslovenske regije. V anketo so bila poleg sociodemografskih kazalnikov zajeta vprašanja o zastopanosti spolov v športnih organizacijah, izobrazbi in regiji ter o dojemanju možnosti za doseganje vodilnih položajev. Skoraj polovica anketirancev poroča, da v njihovi športni organizaciji prevladujejo moški, da je delež žensk na vodilnih položajih v športnih organizacijah manjši v primerjavi z moškimi ter da ženske prejemajo nižje plačilo za podobno opravljena dela. Hkrati skoraj vsi anketiranci moškega spola menijo, da so moški in ženske enakopravno obravnavani; tudi ženske v večini navajajo, da imajo enake možnosti. Omeniti je treba omejitve študije, in sicer da so anketo izpolnjevali po večini tisti zaposleni, ki že delujejo v športu, večinoma na vodstvenih položajih, zato je njihovo dojemanje možnosti prilagojeno temu relativnemu zadovoljstvu na delovnem mestu. Potrebna bi bila nadaljnja raziskovanja, in sicer z različnih vidikov: v vzorec bi bilo treba zajeti posameznike, ki nimajo možnosti za delovanje v športnih organizacijah. Pridobljena spoznanja omogočajo pomemben vpogled v razmere na področju enakih možnosti ter je lahko podlaga za strateške ukrepe na področju enakih možnosti v športu in splošno v družbi.
Keywords: gender inequality; leading positions; neenakost spolov; Slovenija; sport; šport; športne organizacije; vodilni položaji; vodstveni položaji; women; ženske