Glasbena podoba evharističnega kongresa v Ljubljani leta 1935 - Grum, Peter (Muzikološki zbornik, 2014)
II. evharistični kongres za Jugoslavijo (Ljubljana, 1935) lahko opazujemo kot vrhunec prizadevanj za poživitev evharističnega življenja, pa tudi kot (samo)promocijo organizatorjev. Oblikovalci glasbenega programa so prireditev izrabili kot priložnost za uveljavitev reformnih cerkvenoglasbenih praks. Kljub njihovi odločnosti pri odstranjevanju posvetnih nagibov in izrazov iz glasbe znotraj okvira religioznih kongresnih prireditev, se vplivom profane glasbene govorice kongresni program ni mogel povsem ogniti.
Keywords: Evharistični kongres za Jugoslavijo; evharistični kongresi; glasbeni sporedi; Jugoslavija; katoliški shodi; liturgično gibanje; manifestacije; občestveno petje; slovenska sakralna glasba; Yugoslavia