Crepax and Magnus - Bunta, Aleš (Teorija in praksa, 2016)
Prispevek se osredotoča na politično razsežnost dveh stripov, ki pripadata zlati dobi italijanskega stripovskega žanra fumetto nero: Valentine Guida Crepaxa ter Alana Forda umetniškega tandema Magnus & Bunker. Zagovarjamo tezo, da je provokativna učinkovitost obeh stripov rezultat kombinacije dveh umetniških pristopov. Prvi pristop bomo na podlagi Deleuza imenovali "pornološka refleksija" (tj. specifična sposobnost stripa, da zrcali družbeno inherentne perverzije). Drugi pristop pa bomo označili za "metafizičen", saj sloni na umetnikovi sposobnosti zajetja (globljih ravni politične) realnosti znotraj njenih na videz lažnih negacij.
Keywords: Comic books, strips, etc.; Sociologija kulture; Sociology of culture; Stripi