Complex internationalisation strategies during crises - Jaklič, Andreja (Teorija in praksa, 2020)
Preučevanja rasti podjetij in novih izvoznikov v zadnjem tisočletju so v njihovih strategijah internacionalizacije pokazala rastočo kompleksnost in diverzifikacijo, še posebej v malih odprtih gospodarstvih. V prispevku preučujemo produktno in geografsko diverzifikacijo slovenskih izvoznikov v obdobju zadnjih dveh kriz; najprej v obdobju globalne recesije in v obdobju pandemije zaradi nove koronavirusne bolezni. Tržna in produktna diverzifikacija (povečevanje števila izvoznih trgov in izvoznih produktov) je bila za podjetja v obdobju zadnje recesije pomemben način rasti izvoznih prihodkov in dodane vrednosti. Analiza je pokazala: (1) Izvozniki z najvišjimi stopnjami rasti izvoza so povečevali produktno in geografsko diverzifikacijo izvoza. (2) V obdobju po pandemiji večina izvoznikov ni spremenila izvoznega vedenja, so pa mnogi povečali vlaganja v digitalizacijo in avtomatizacijo. (3) Lokalizacija izvoza (na bližnje trge), zmanjšanje števila izvoznih trgov in zmanjšanje produktnega portfelja so bili veliko pogostejši odzivi kakor diverzifikacija, kar lahko omejuje rast v prihodnje. (4) Upravljanje kompleksne internacionalizacije in diverzifikacije izvoza je pomembno za premagovanje kriz, k temu pa lahko pripomore tudi pospešena digitalizacija.
Keywords: Crises; digitalizacija; diverzifikacija izvoza; diverzifikacija trga; Economic policy; Ekonomska politika; Epidemics; Epidemije; Internacionalizacija; Internationalization; izvoz; kompleksne strategije internacionalizacije; Krize; načini vstopa na tuje trge; produktna diverzifikacija; Strategija; Strategy; tuji trgi