Refleksije na projekt HiperCatalunya (2003) - Janović, Nikola (Urbani izziv, 2004)
HiperCatalunya (2003) je futuristični multidisciplinarni projekt razvojne prihodnosti katalonske regije kot hiperteritorija 21. stoletja. Projekt je zasnovan na operativnem metodološkem okviru, ki združuje sociološke, ekonomske, ekološke, arhitekturne in druge razvojne strategije. Rezultat študij so razvojni predlogi, ki teritorij omislijo v dimenzijah mrežnega geourbanizma (nova geografija in logistika povezovanja mest), moderniziranja sistema infrastrukture (prenova omrežja in sistema: mobilnosti, energije ipd.), oblikovanja novih hiperrealnosti, utemeljenih v razvoju infostrukture (info-prosti čas-znanje-turistični multirazvoj) in hibridizacije habitata (teritorialne razširitve, prebivalstvo, kultura).
Keywords: omrežja; prostor; prostorski razvoj; razvojna strategija; regije