Retrospektivna analiza poškodb med kondicijsko vadbo pripadnikov Slovenske vojske v obdobju 2006-2014 - Kovčan, Bogdan (Šport (Ljubljana), 2016)
Telesna pripravljenost je pomembna za vse vojake za izvajanje vseh mirnodobnih in bojnih nalog. Med obvezno kondicijsko pripravo pripadnikov Slovenske vojske (SV) prihaja do poškodb gibal. Analizirali smo 3089 poškodb, ki so nastale med kondicijsko vadbo v obdobju 2006-2014 pri pripadnikih SV. Najpogostejša poškodba pri pripadnikih SV je zvin gležnja, ki predstavlja nekaj manj kot četrtino vseh poškodb, sledijo pa poškodbe kolena, ki tvorijo 1/5 vseh poškodb. Pokazali smo tudi, da je po izobraževanju kadra, ki načrtuje in vodi kondicijsko vadbo, po letu 2010 prišlo do pomembnega upada poškodb zgornjega uda, trupa, kolena in gležnja. Potrebni so sistematični preventivni ukrepi za preprečevanje poškodb povezanih s kondicijsko vadbo pripadnikov SV.
Keywords: ankle; gleženj; injuries; knee; koleno; physical readiness; poškodbe; Slovenska vojska; soldiers; sport; šport; športne poškodbe; telesna pripravljenost; vojaki