O svetlobnem tlaku - Strnad, Janez (Obzornik za matematiko in fiziko, 2012)
Sevalni tlak je vezan na gibalno količino svetlobe. Povezavo gibalne količine z energijo svetlobe v srednji šoli lahko uporabimo kot izhodišče za vstop v kvantno mehaniko. V članku teče razprava o oyadju klasične enačbe. Pri nekaterih pojavih je odločilen sevalni tlak. Enačbo za sevalni tlak je mogoče preprosto izpeljati. Izpeljavi enačbe so nekateri ugovarjali. Pripombe o tem utegnejo koristiti učiteljem.
Keywords: fizika; gibalna količina; sevalni tlak; svetloba