Dinamika in ravni cen izdelkov za vsakdanjo rabo - Jagrič, Timotej (IB revija (Ljubljana), 2009)
Po uvedbi evra so se stopnje rasti cen v Sloveniji začele dvigovati. Kljub temu da so se s podobnimi težavami srečevali tudi v drugih državah članicah EMU, je pozornost v Sloveniji vzbudilo to, da so cene neko obdobje naraščale hitreje kot v drugih državah evrskega območja, čeprav je bila prizadetost z dvigi svetovnih cen primerljiva. Glede na oligopolno strukturo slovenskega trga so mnogi pripisovali rast cen tudi monopolnemu nastopanju nekaterih ponudnikov. Zato v prispevku analiziramo gibanje cen Mercatorjevih izdelkov, saj ima Mercator največji delež v prodaji na drobno. Ugotovitve so sestavljene iz treh delov: v prvem primerjamo gibanja cen Mercatorjevih najbolje prodajanih izdelkov s statističnimi indeksi v Sloveniji, v drugem so bili kot primerjava izdelkom na Mercatorjevih policah izbrani enaki ali podobni izdelki v Avstriji, v tretjem vsebinsko združimo oba pogleda, saj analiziramo spremembe primerjalnih ravni cen v obdobju zadnjih treh let.
Keywords: cene; gibanje cen; indeks cen; življenjske potrebščine; trade; trgovina; trgovina na drobno