Atterberg limits in relation to other properties of fine-grained soils - Dolinar, Bojana (Acta geotechnica Slovenica, 2013)
V mehaniki tal so Atterbergove konsistenčne meje najbolj prepoznavna in najlažje merljiva lastnost vezljivih zemljin. Ker so vrednosti teh mej odvisne od nekaterih istih dejavnikov kot vrednosti drugih fizikalnih lastnosti tal, bi lahko bili meji židkosti in plastičnosti zelo uporabni za njihovo napoved. O tem obstajajo številne študije, vendar pa se rezultati precej razlikujejo in niso splošno uporabni. V članku so pojasnjeni najpomembnejši razlogi za ta neskladja, nanašajo pa se predvsem na neupoštevanje sledečih dejstev: a) v vezljivih zemljinah se pojavlja porna voda, ki se nahaja med zrni in v agregatih glin in adsorbirana voda, ki je trdno vezana na zunanje in notranje površine glinenih mineralov; b) fizikalne lastnosti vezljivih zemljin so odvisne samo od proste porne vode, kajti adsorbina voda, ki je trdno povezana z glinenimi zrni, nanje ne more vplivati; c) količina adsorbirane vode na zunanje površine glinenih mineralov je odvisna od velikosti in količine le teh, medtem ko je količina adsorbirane vode na notranje površine glinenih zrn odvisna predvsem od količine in vrste nabrekljivih glinenih mineralov in njihovih izmenjalnih kationov. Iz tega sledi, da za nabrekljive in ne-nabrekljive zemljine ne morejo obstajati enotna razmerja med Atterbergovimi mejami (ki predstavljajo skupno količino porne in adsorbirane vode) in drugimi fizikalnimi lastnostmi. V prispevku so predstavljene nekatere možnosti uporabe mej židkosti in plastičnosti pri napovedovanju fizikalnih lastnosti tal, nanašajo pa se na ne-nabrekljive in omejeno nabrekljive zemljine.
Keywords: Atterbergove meje; geomehanika; mehanika tal; specifična površina; stisljivost; strižna trdnost; vodoprepustnost