Pojav in širjenje tujerodne vrste dnevnega metulja - pelargonijevega bakrenčka (Cacyreus marshalli (Butler 1898)) v Sloveniji - Verovnik, Rudi (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2011)
Pelargonijev bakrenček (Cacyreus marshalli) je prva alohtona vrsta dnevnega metulja najdena v Sloveniji. Prvič je bil opažen jeseni 2008 v vasi Gorjansko na Krasu, že naslednje leto je bila vrsta na Primorskem zabeležena na več kot 30 lokacijah, od Vipavske doline do obalnih mest. Čeprav je bil v letu 2010 pelargonijev bakrenček manj številčen, pa nova najdišča na Primorskem in prisotnost vrste v Škofji Loki potrjujejo, da se vrsta pri nas še naprej širi.Gosenice te vrste se hranijo s cvetnimi popki, stebli in listi pelargonijin lahko povzročijo veliko škodo. Zaradi poznega pojavljanja odraslih osebkov v večjem številu, večinoma od septembra naprej, škoda pri nasše ni izrazita, čeprav so pelargonije v nekaterih obalnih mestih že opazno prizadete. Ker vrsta pri nas še nima učinkovitih naravnih sovražnikov, je verjetno nizka stopnja preživetja v zimskih razmerah glavni omejujoč dejavnik številčnosti in razširjanja. Vsekakor pa je smiselno še naprej spremljati širjenje pelargonijevega bakrenčka, saj bi ob morebitnem prehodu na avtohtone vrste gostiteljskih rastlin lahko poleg gospodarske škode ogrožal tudi preživetje nekaterih avtohtonih vrst metuljev.
Keywords: butterfly; distribution; entomologija; entomology; invasive species; invazivne vrste; Lepidoptera; metulji; pelargonije; Pelargonium; razširjenost