Rešitve za e-sodstvo, ki bo v pomoč, ne v breme - Horvat, Vladimir (Podjetje in delo, 2013)
Prispevek obravnava stanje in prihodnji razvoj informatizacije v sodstvu. Predstavi organizacijsko strukturo, ki skrbi za informatizacijo sodnih postopkov, cilje, strategijo in načela razvoja informatizacije. Avtor poudarja, da diskurzivna raven sama po sebi še ne zagotavlja želene realnosti. Kritično se dotakne razlogov, ki ovirajo učinkovitejši razvoj, in opozarja na predolgo trajanje postopkov javnih naročil za izgradnjo elektronskih aplikacij ter premajhno število strokovno usposobljenih kadrov na področju informacijske tehnologije, ki je podlaga za informatizirane sodne vpisnike in sodne postopke. Predstavi izhodišča za odpravo ovir, ki preprečujejo višjo raven uporabniške prijaznosti elektronskih aplikacij. Predstavlja e-spis, ki je po njegovem prepričanju srce in motor takšne informatizacije, ki bo šele v pomoč, in ne v breme. Opozarja na moralno-etično razsežnost sodnega odločanja, kateremu mora biti informatizacija "nepogrešljiva dekla".
Keywords: elektronsko poslovanje; pravosodje; sodišča; sodni postopek