Zdravstvena nega pacienta, ki je samomorilno ogrožen - Vršnik, Petra (Obzornik zdravstvene nege, 2020)
Uvod: Vloga medicinske sestre je pri obravnavi samomorilno ogroženih pacientov ena izmed ključnih za preprečevanje pojavnosti samomora. Namen raziskave je bil pregledati literaturo s področja zdravstvene nege samomorilno ogroženih pacientov v Sloveniji in tujini. Metode: Izveden je bil pregled literature v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, Google Učenjak in Obzornik zdravstvene nege od marca 2018 do septembra 2018. Napredno iskanje je potekalo s pomočjo Bullovega logičnega operatorja AND (IN), s kombinacijo naslednjih ključih besed: "psychiatric nursing care", "the role of nurses", "nurse prevention suicide", "suicidal patients" in "mental health nursing". V slovenščini smo uporabili ključno besedo "samomor". Izmed 2101 zadetkov je bilo v kvalitativno vsebinsko analizo vključenih 17 zadetkov oziroma člankov. Rezultati: Viri so razporejeni glede na identificirane kode v kategorijo "Vloga medicinske sestre in pomen zdravstvene nege", ki se deli na štiri pripadajoče podkategorije: (1) "Dejavnosti oziroma aktivnosti medicinske sestre za preprečevanje samomorov", (2) "Terapevtski odnos in komunikacija medicinske sestre s samomorilno ogroženim pacientom", (3) "Problemi medicinske sestre pri obravnavi samomorilno ogroženega pacient" in (4) "Ukrepi za izboljšanje obravnave in preprečevanje samomora". Diskusija in zaključek: Medicinske sestre se lahko na vseh ravneh zdravstvenih dejavnosti srečujejo s posamezniki, ki imajo samomorilne misli. Z načinom obravnave in odziva na njihovo stisko lahko vplivajo na počutje posameznika. Za učinkovito delo morajo medicinske sestre pridobiti dodatna znanja s področja prepoznave, ocenjevanja in preprečevanja samomorov.
Keywords: duševno zdravje; medicinske sestre; mental health; nurses; psihiatrija; psychiatry; safety; suicid; suicide; varnost