Povezanost med obremenitvami in pojavnostjo poškodb v času odbojkarske sezone - Florjančič, Ana (Šport (Ljubljana), 2021)
Namen naše raziskave je bil analizirati glavno obremenitev v odbojkarski igri. Analizirali smo skoke glede na treninge in tekme ter ugotavljali povezanost števila skokov s poškodbami. V raziskavo smo vključili sedemnajst igralcev japonske ekipe JT Thunders. Vsi igralci so nosili napravo MyVert, s katero smo pridobili podatke o številu, pogostosti in intenzivnosti skokov. Za določitev povezav med skoki in poškodbami smo uporabili vprašalnik o težavah s poškodbami OSTRC. Na tekmah so podobno kot na treningih največ skokov v povprečju naredili igralci na igralnem mestu podajalec, najmanj pa na igralnem mestu sprejemalec in korektor. Statistično značilne razlike v številu skokov in poškodb zaznamo le na tekmah in na treningih.
Keywords: injuries; jumps; loads; obremenitve; odbojka; odbojkarji; poškodbe; skoki; sport; šport; volleyball; volleyball players