Položaj civilnega prebivalstva v Prekmurju ob koncu vojne - Kerec, Darja (Studia Historica Slovenica, 2016)
V prispevku je prikazan položaj civilnega prebivalstva v Prekmurju v tednih in mesecih ob koncu vojne. Specifika osvoboditve Prekmurja s prihodom Rdeče armade se je v tistem obdobju zrcalila tudi v vsakdanjem življenju domačinov, ki so kljub težkemu gmotnemu in socialnemu položaju po napotilih oz. komandi lokalne oblasti pomagali vojakom z zbiralnimi akcijami in s krvodajalstvom. Nastopil je čas obnove, v katero so bile vključene prav vse kategorije civilnega prebivalstva. Mimo uradnih aktivnosti se je vzpostavilo tudi tihotapstvo, saj je kljub vzpostavitvi zadrug primanjkovalo dobrin. Posledično se je med ljudmi širilo nezadovoljstvo in tudi kritike na račun stanja v regiji, ki je nudilo bivanje in okrevanje vojakom Rdeče armade.
Keywords: 1945; druga svetovna vojna; prebivalstvo; Prekmurje; Slovenija; svetovna vojna 1939-1945