Sodobni socialni in etnični procesi med koroškimi Slovenci - Zupančič, Jernej (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2007)
Prispevek obravnava tematiko slovenske manjšine v Avstriji v luči sodobnih družbenih, gospodarskih in prostorskih procesov. Manjšina se kljub velikim pričakovanjem po izboljšanju odnosov avstrijske državne in deželne politike in prav tako tudi odnosa Slovenije do specifičnih manjšinskih problemov sooča z očitno regresijo funkcij manjšine ob odprti meji. Prispevek opozarja, da bo treba razloge teh procesov iskati predvsem znotraj manjšinskega etničnega telesa: v njihovih receptivnih zmožnostih ter značilnostih organizacije.
Keywords: Austria; Avstrija; narodne manjšine; koroški Slovenci; Carinthian Slovenes; čezmejno sodelovanje; politična geografija