The lessons of developed countries for Covid-19 exit strategies - Svetličič, Marjan (Teorija in praksa, 2020)
Cilj članka je bil ugotoviti, ali so strategije razvitih držav relevantne za strategije za izhod iz današnje krize zaradi pandemije nove koronavirusne bolezni. Razvite države so se pri prehodu na višje razvojne stopnje večinoma opirale na protekcionistične politike na področju trgovine, intelektualne lastnine in neposrednih tujih naložb, da bi - takoj ko so dosegle vrh - odvrgle lestev protekcionizma in začele (hipokritično) propagirati liberalizem. Te izkušnje so koristne tudi za zdaj manj razvite države, če jim mednarodni kontekst zagotovi ustrezen politični prostor in če bi krize uporabile kot priložnosti ter se pravočasno odzvale nanje. Analiza ugotavlja, da bi bila pandemija lahko dobro izhodišče za strukturne spremembe v sistemu mednarodnih (ekonomskih) odnosov, če bi se spremenili naši miselni vzorci in sistem, ki je te krize ustvaril
Keywords: Covid-19; Crises; Develpment politics; ekonomski nacionalizem; Epidemics; Epidemije; izhodne strategije; Krize; nova ureditev; pravice intelektualne lastnine; razvite dežele; Razvojna politika; razvojne strategije; tuje neposredne investicije