Has the liberal internationalist conception of the EU’s foreign policy made it incapable of acting in international conflicts? - Durnik, Mitja (Teorija in praksa, 2023)
Ideje o moči v zunanji politiki Evropske unije in njeni vlogi v mednarodnih odnosih so bile po svojem izvoru pretežno liberalne. Razlog za to je bil v tem, da je imela EU v času hladne vojne posebno vlogo, po njej pa se je pojavljala bolj kot moralna, etična in normativna sila. Glavni razlog, da bi delovala kot velika sila ali velesila, je bil verjetno pomanjkanje vojaških zmogljivosti. Razlika med materialističnimi in nematerialnimi elementi moči je bila ključna točka spora med realisti in liberalnimi misleci. V mednarodnih odnosih (to je evidentno tudi v primeru ukrajinske krize) smo vedno bolj priča tudi trendu, da EU uporablja tudi geopolitični pristop, poleg normativnega. V članku smo primerjali različne koncepte zunanje politike EU glede moči v luči realizma in liberalizma, pri čemer smo poleg deskriptivne metode uporabili tudi SWOT-analizo.
Keywords: Evropska unija; liberal internationalist concept; liberalini internacionalizem; Liberalizem; mednarodni konflikti; Mednarodni odnosi; Obvladovanje konfliktov; political power; political realism; politična moč; politični koncepti; realism; realizem; rusko-ukrajinski konflikt; zunanja politika; Zunanji odnosi