Fractal resonator based frequency reconfigurable antenna with varying capacitive effect for wireless applications - Manoharan, Abitha Thangam (Informacije MIDEM, 2025)
Predstavljena je frekvenčno nastavljiva antena za brezžične aplikacije, ki uporablja fraktalno strukturo antene. Fraktalna antena je sestavljena iz stopničastega resonatorja, ki ima zrcalno sliko na vrhu navpične osi z režo in vzporedno zrcalno sliko na dnu navpične osi brez reže. Resonančno frekvenco fraktalne antene nadzoruje dioda PIN (Positive-Intrinsic-Negative). Dve diodi PIN sta povezani med zgornjim in spodnjim delom fraktalne antene. S spreminjajočim se kapacitivnim učinkom se pri dvojni resonančni frekvenci 2,7 in 3,2 GHz dosežejo štirje možni načini delovanja diode. Predlagana zasnova ima zaradi svoje majhnosti in enostavnega mehanizma upravljanja velik potencial za uporabo v frekvenčnem pasu n1 nove radijske zveze pete generacije (5G NR) in dostopnih točkah brezžične povezave (Wi-Fi). Analizirane so bile vrednosti specifične absorpcijske hitrosti (SAR), ki so v mejah varnosti.
Keywords: brezžična povezava; diode PIN; fractal; fraktali; konfigurabilna antena; PIN diodes; reconfigurable antenna; SAR; wireless