Položaj nadzornega sveta v času krize - Bratina, Borut (Podjetje in delo, 2013)
V članku so prikazane pristojnosti nadzornega sveta in položaj predsednika nadzornega sveta v skladu s korporacijsko zakonodajo. Avtor prikaže, kako na položaj nadzornega sveta vpliva aktualna gospodarska kriza in kako kriza v posameznem podjetju. V normalnih razmerah nadzorni svet pridobiva informacije o stanju v družbi, potrebne za učinkovit nadzor, iz poročil, ki jih pripravlja in pošilja uprava družbe. V zaostrenih gospodarskih razmerah pa takšne informacije ne zadoščajo več in mora biti nadzorni svet v svoji vlogi aktivnejši. Na koncu članka je prikazana zanimiva nemška sodna praksa, iz katere je jasno razvidno, kaj se pričakuje od skrbnih nadzornikov v času krize.
Keywords: ekonomska kriza; finančno poslovanje; gospodarske družbe; nadzorni sveti; pristojnosti