Sodobna slovaška proza in ritual z vidika uporabe pripovednih in jezikovnih sredstev (na primeru novele Kataríne Kucbelove Čepiec) - Kmecová, Svetlana (Jezik in slovstvo, 2025)
Prispevek se posveča analizi novele Kataríne Kucbelove z naslovom Čepiec(2019), ki predstavlja eno od tendenc v sodobni slovaški prozi z izpostavljenim vprašanjem identitete in odnosa do tradicije v regionalno, etnično in konfesionalno pestrem okolju. Izhodišče naše jezikovne in literarnovedne analize je ritual, ki je že nekaj časa v središču pozornosti etnoloških, antropoloških, kulturoloških in jezikoslovnih raziskav. Zanima nas, kako se uresničuje v besedilu z vidika literarnih postopkov in izbire uporabljenih jezikovnih sredstev. Literarni del analize obravnava uporabo pripovednih strategij, povezanih z ritualom (tematsko, žanrsko, strukturno). Jezikovni del se osredotoča na jezikovna sredstva, s katerimi avtorica dosega učinek ritualnosti, predvsem z izbiro leksike, simboliko, metaforiko in frazeologijo, ter raziskovana besedila preučuje zlasti z vidika etnolingvistike.
Keywords: contemporary Slovak prose; ethnolinguistics; etnolingvistika; jezikovna analiza; Kucbelová, Katarína; linguistic analysis; narrative strategies; pripovedne strategije; ritual; Slovak literature; slovaška književnost; sodobna slovaška proza