Davek na finančne transakcije - Ahtik, Meta (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2014)
Uvedbo davka na finančne transakcije je predlagal že Keynes, a je bil uveljavljen le v nekaterih posameznih državah, ne pa globalno, kar bi zmanjšalo možnosti za izogibanje plačilu davka. Tema pa je precej pridobila na pomenu tekom finančne krize, saj naj bi uvedba davka privedla do zmanjšanja obsega tveganih dejavnosti finančne industrije in hkrati v proračune prinesla sredstva za poplačilo posledic krize, ki jo je v veliki meri povzročila finančna industrija. Predlog uvedbe davka, ki ga je pripravila Evropska komisija je tako prvi predlog, ki se nanaša na večje ekonomsko območje. Članek analizira davke na finančne transakcije v več evropskih državah: Združenem kraljestvu, Franciji, Italiji in Švedski. Posebna pozornost je namenjena predlogu Evropske komisije, ki bo, v kolikor bo potrjen, najverjetneje veljal tudi v Sloveniji, čeprav so se v zadnjem obdobju pojavili nekateri pomisleki o smiselnosti uvedbe davka.
Keywords: davki; tax; finančni trg; European Union; Evropska unija