Analiza javnega financiranja športa v Republiki Sloveniji z vidika glavnih virov financiranja - Čater, Tomaž (Šport (Ljubljana), 2016)
Ker je šport mešana (javna in zasebna) dobrina, je seveda smiselno, da se ga financira tudi z javnimi viri. Največ javnega financiranja športa v Sloveniji odpade na lokalne skupnosti, sledijo sredstva države in EU, manjši delež pa prispeva še Fundacija za šport. Javna sredstva za šport so se nominalno v zadnjih 15 letih zelo povišala, če pa iz tega nominalnega povečanja odstranimo vpliv inflacije in nato javna sredstva za šport preračunamo še na neko stalno raven BDP, pa je to povečanje precej manjše. Praktično vse vrste javnih sredstev za šport so tudi tesno povezane z gospodarsko situacijo v državi, kar pomeni, da se sredstva za šport povečujejo/ zmanjšujejo hkrati s povečevanjem/ zmanjševanjem BDP ter državnega in lokalnih proračunov.
Keywords: finance; financiranje; javni viri; javno financiranje; public financing; public sources; Slovenia; Slovenija; sport; šport