Poznavanje demence med mladostniki v starajoči se družbi - Felc, Zlata (Teorija in praksa, 2020)
Večina oseb z napredovalo demenco ne more več živeti samostojno, zato živi v skupnem gospodinjstvu z odraslimi otroki in vnuki mladostniki. Namen raziskave je ugotoviti, kakšna je informiranost o demenci pri mladostnikih, s poudarkom na primerjavi med spoloma in tistimi, ki imajo sorodnika z demenco ali ne. V raziskavi je bila uporabljena spletna anketna metoda, s katero je bilo zajetih sedemdeset osmošolcev in dijakov v Savinjski statistični regiji. Z ugotovitvijo, da večina mladostnikov meni, da je pozabljivost normalna spremljevalka starosti, raziskava prepoznava glavne probleme pri njihovem razumevanju demence in ponuja osnovo za nadaljnje raziskave.
Keywords: Demenca; Dementia; Mladina; Population aging; Staranje prebivalstva; Youth