Mapping the Roma ethnic minority - Komac, Miran (Teorija in praksa, 2015)
Romska narodna manjšina je skupnost splošnega pomanjkanja. Primanjkuje jim vsega: prostora, komunalno urejenega prostora, kapitalov vseh vrst (socialnega, kulturnega, finančnega itd.), strpnosti Neromov. Nimajo nosilcev eksplozij, ki bi jih ponesli iz družbenega obrobja bližje vzvodom upravljanja z javnim dobrim. Skratka, Romi so devastirana skupnost. V zadnjih 20. letih je slovenska država namenila znatna finančna sredstva za urejanje romske problematike, tudi prostorske. Kljub temu so uspehi še vedno skromni. Kje je bila storjena napaka? Zdi se, da je eden izmed pomembnih razlogov v tem, da so snovalci prostorskega načrtovanja ostali na polovici poti. Uspeli so vrisati romska naselja na karte, pozabili pa so na načrtovanje družbenih sider, ki dajejo naselju zadovoljivo vitalnost. Sidra tvorijo socialni, človeški in kulturni kapitali; ti predstavljajo pomemben element razvoja človeških virov in tako pomemben vir razvojne uspešnosti romske skupnosti v Sloveniji. Oba razvojna stebra, človeški viri in razvojna uspešnost, morata voditi k preseganju izključenosti pripadnikov romske narodne manjšine iz slovenske družbe. Prispevek povzema ključna spoznanja večletnega raziskovalno aplikativnega projekta z naslovom Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti.
Keywords: Human settlements; kulturni kapital; Narodne manjšine; Naselja; National minorities; Romanies; Romi; Slovenia; Slovenija; Social capital (Sociology); Socialni kapital (Sociologija)