Kako preprečiti, da Vrhovno sodišče postane vir neenotne sodne prakse - Betetto, Nina (Podjetje in delo, 2015)
Različne odločitve v enakih zadevah istega sodišča, zlasti če gre za sodišče zadnje instance v državi, v odsotnosti mehanizmov, ki zagotavljajo usklajenost sodne prakse, kršijo načeli predvidljivosti in pravne varnosti in s tem rušijo zaupanje javnosti v sodstvo. Avtorica opozarja na neenotnost sodne prakse na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije in razpravlja o (ne)formalnih sredstvih v slovenskem pravnem sistemu za odpravo med seboj neskladnih sodb tega sodišča. Obravnava pojem "velikih senatov" v primerjalnem pravu in predlaga uvedbo tega instituta v slovenski pravni red z ustrezno spremembo Zakona o sodiščih.
Keywords: sodna praksa; sodne odločbe; vrhovna sodišča