Presoja izjem glede naknadnega navajanja dejstev oziroma predlaganja dokazov - Čarni, Martin (Podjetje in delo, 2022)
Prispevek obravnava izjeme od prepovedi navajanja novih dejstev oziroma predlaganja novih dokazov v pravdnem postopku (sistem prekluzij) z vidika sodne prakse. Avtor uvodoma predstavi osnovna izhodišča in zakonodajno ureditev sistema prekluzij, v nadaljevanju pa na podlagi analize sodne prakse pokaže bistvene okoliščine, ki jih morajo pravdne stranke in sodišča upoštevati pri uporabi pravnih standardov, s katerimi so določene izjeme od prepovedi navajanja novih dejstev oziroma predlaganja novih dokazov v pravdnem postopku. Pri tem opozori na presojo nekaterih za pravdne postopke značilnih situacij. Na koncu na podlagi analize sodne prakse predstavi splošne ugotovitve glede uporabe sistema prekluzij in potrebnih ravnanj pravdnih strank.
Keywords: adversarial principle; dokazni postopek; due care; evidentiary procedure; litigation procedure; načelo ekonomičnosti postopka; načelo hitrosti postopka; načelo kontradiktornosti; načelo materialne resnice; new facts and evidence; nova dejstva in dokazi; potrebna skrbnost; pravdni postopek; principle of material truth; principle of procedural economy; principle of procedural speed; sistem prekluzij; system of preclusion