Preprečevanje dopinga v športu - Dvoršak, Janko (Šport (Ljubljana), 2020)
Šport je bil v vsej svoji zgodovini izpostavljen mnogim nevarnostim, med katerimi je uporaba prepovedanih snovi in postopkov ali kratko doping tista, ki si je v zadnjih letih predvsem zaradi ogrožanja zdravja športnikov, ne-etičnih principov športnega boja in zlorabe vrednot športnega duha pridobila pomembno prioriteto med športnimi in vladnimi organizacijami. Avtonomnost organiziranega športa, predvsem pa mednarodna protidopinška pravila, ki jih oblikuje, usklajuje in spremlja Svetovna protidopinška agencija - WADA, so področje dopinga kar se da natančno opredelili. O WADA lahko govorimo kot o svetovnem unikumu, saj kot oseba zasebnega prava združuje organizirano civilno športno sfero na eni strani in predstavnike vlad sveta na drugi strani. Glavna mednarodna dopinška pravila, med katere štejemo predvsem Svetovni protidopinški Kodeks in mednarodne standarde, se od ustanovitve WADA leta 1999 dalje usklajujejo in dopolnjujejo vsakih 6 let z vmesnimi popravki in dopolnitvami, kadar je to potrebno. Vendar pa naloga WADA ni le postavljanje pravil, temveč predvsem spremljanje in nadzor nad izvajanjem teh pravil v vseh državah sveta in v vseh športnih panogah, kar zagotavlja športnikom enake pogoje ne glede na to, od kod so in s katerim športom se ukvarjajo.
Keywords: doping; elite sport; prevention; preventiva; šport; testing; testiranje; vrhunski šport