Das Volkslied im Schaffen der slowakischen Komponisten zwischen 1830-1918 - Lengová, Jana (De musica disserenda, 2009)
Ljudska pesem je bila pri oblikovanju slovaške nacionalne glasbe v 19. stoletju pomemben pojav, postala je tudi novo legitimno sredstvo inovativnosti, ki je prispevalo k slogovni bogatitvi tako uporabne kot tudi avtonomne glasbe. Ljudske pesmi so se pogosto harmonizirale in uporabljale v številnih umetniških delih. Njihove priredbe so služile deloma narodnovzgojnim in kulturnopolitičnim, deloma umetniškim in estetskim namenom.
Keywords: Ethnopoetics; ljudske pesmi; slovaški skladatelji; 19.st.