Izzivi OZN pri uveljavljanju odgovornosti zaščititi - Sancin, Vasilka (Teorija in praksa, 2016)
Namen tega prispevka je nasloviti ključne izzive Organizacije združenih narodov pri uresničevanju odgovornosti zaščititi (Responsibility to Protect - R2P) in osvetliti vlogo Slovenije pri tem. Po kratkem prikazu zgodovinskega razvoja sledi ocena vsebine njegovo tristebrne strukture R2P ter mehanizmov, ki naj zagotovijo njegovo operacionalizacijo v praksi. Slovenija od samih začetkov podpira sprejem R2P in njegovo polno uveljavitev v praksi, zato so na ustreznih mestih ocenjeni tudi prispevki države in njene akademske javnosti pri uveljavljanju in širjenju zavesti o R2P v prvi dekadi. Na koncu je podan pregled osrednjih izzivov, s katerimi bo soočen nadaljnji razvoj R2P za njegovo polno uveljavitev v praksi in opredelitev v doktrini.
Keywords: Človekove pravice; Human rights; International organizations; mednarodna varnost; Mednarodne organizacije; mednarodno pravo; Odgovornost; odgovornost zaščititi; Organizacija združenih narodov; pravica veta; Responsibility; responsibility to protect; Slovenia; Slovenija; sovereignty; suverenost; United Nations; veto power