Odškodninska odgovornost države - Možina, Damjan (Pravni letopis, 2013)
Prispevek podaja oris instituta odškodninske odgovornosti države. Ta se najprej nanaša na odgovornost države za protipravno izvajanje oblasti. Njegova pravna podlaga je čl. 26 URS, vendar se zanjo v odsotnosti drugih posebnih pravil uporabljajo splošna pravila nepogodbene odškodninske odgovornosti. Osnovno načelo je, da država (oz. občina) odgovarja za škodo, ki jo pri delu in v zvezi z delom protipravno in krivdno povzroči njen organ oz. oseba, ki izvaja javna pooblastila. Sem vsebinsko sodi tudi institut odgovornosti države za škodo kot posledico kršitev evropskega prava, ki izhaja iz evropskega prava in je nastal na nekoliko drugačni podlagi. Po drugi strani pa obstaja skupina primerov, v katerih si država iz različnih razlogov naloži objektivno odgovornost za škodo, ki ne nastane zaradi protipravnega izvajanja oblasti, ampak drugače. Sem sodijo denimo odgovornost za neupravičeno obsodbo in odvzem prostosti, odgovornost zaradi obveznega cepljenja, odgovornost žrtvam nasilnih kaznivih dejanj, pa tudi npr. odgovornost države za škodo, ki jo povzročijo divje živali. Prispevek je kritičen do čezmerne širitve odškodninske odgovornosti države.
Keywords: država; odgovornost; odškodnina; odškodninska odgovornost; odškodninsko pravo; state