Miki Miška - nesmrtni kralj intelektualne lastnine - Repas, Martina (Pravnik, 2025)
Industrija zabave je pomemben del sodobnih kapitalističnih gospodarstev in je tesno povezana s pravom intelektualne lastnine. Prispevek obravnava pravne izzive, povezane z varstvom izmišljenih likov, prek študije primera Mikija Miške, simbola korporacije Walt Disney. Analizira preplet avtorskopravnega varstva in varstva z znamko ter se osredotoča na časovne omejitve varstva avtorskih pravic. Obravnava vprašanje, ali Mikijev prehod v javno domeno v ZDA vpliva na njegov pravni položaj v EU in Sloveniji, ter zahtevo po izvirnosti glede poznejših iteracij. Dodatno raziskuje pravila o znamkah in možnost ter posledice dvojnega varstva za podaljšanje ekskluzivnosti. Avtorja na podlagi pravnih določb presojata, kako pravo intelektualne lastnine uravnava varstvo ustvarjalnih naložb in dostop javnosti do kulturne dediščine.
Keywords: avtorska pravica; copyright; fictional characters; intelektualna lastnina; intellectual property; izmišljeni liki; javna domena; pravilo krajšega roka; pravilo primerjave rokov; public domain; rule of comparison of terms; rule of the shorter term; trademark; znamka