Oblikovanje strategije mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije ob upoštevanju načel EU - Bučar, Maja (Teorija in praksa, 2007)
Uradna razvojna pomoč predstavlja obsežno mednarodno dejavnost, ki vsako leto kanalizira več deset milijard USD v DVR. Ne glede na razlike v teoretičnih pristopih se dandanes v mednarodni javnosti pričakuje, da razvite države aktivno (so)delujejo na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja, in tako prek multilateralnih kot bilateralnih kanalov usmerjajo razvojno pomoč v DVR. Za Slovenijo je vprašanje razvojne pomoči aktualno zlasti zaradi njenega prehoda iz statusa prejemnice razvojne pomoči v donatorico ter članstva v Evropski uniji. Države članice EU so si zadale, da bodo povečale dinamiko rasti sredstev za razvojno pomoč, zato so sprejele jasno strategijo in programe, ki bodo trdna osnova za uresničevanje zastavljenih ciljev. Tudi Slovenija, ki je del EU, mora povečati sredstva za razvojno pomoč, kar pa bo slovenskim politikom, brez predhodnega ozaveščanja davkoplačevalcev o pomenu razvojnega sodelovanja, težko ubraniti na domačem političnem parketu. Članek se osredotoči na prikaz dosedanjega mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, prvenstveno pa obravnava načela in cilje, ki bi jih Slovenija morala vgraditi v svojo zunanjepolitično strategijo delovanja na tem področju.
Keywords: International relations; European Union; Evropska unija; International cooperation; Mednarodni odnosi; Mednarodno sodelovanje; Development; Razvoj; Developing countries; Države v razvoju; Developed countries; Cooperation; Razvite države; Sodelovanje; Slovenia; Slovenija; razvojna pomoč