School inspections and principals' leadership - Lundgren, Mats (Vodenje v vzgoji in izobraževanju, 2014)
Članek govori o tem, kako vpliva na ravnateljevo vodenje švedski šolski inšpektorat. Ugotovitve se opirajo na izkušnje iz tekoče študije primera, ki se je začela na začetku leta 2011 in se bo končala leta 2015. Predstavljamo dva primera, pri katerih se na podlagi poročila šolskega inšpektorata trudijo lokalna šolska uprava in ravnatelji izboljšati dejavnosti. Prvi primer zajema raziskovalni krog, v katerem poskušamo mi kot raziskovalci skupaj z ravnateljem in skupino učiteljev razviti instrumente v odgovor na kritiko pomanjkljivosti šolskega okolja, ki ni varno in v katerem je učenje nesproščeno. Drugi primer opisuje, kako je občina sprožila razvojni projekt (PRIO), v katerem šole same popisujejo svoje razvojne potrebe in to, kako bi morale ukrepati v odgovor na kritično mnenje šolskega inšpektorata.
Keywords: education; leadership; principals; ravnatelji; schools inspectorate; šolska inšpekcija; Švedska; vodenje