Dynamic interpretation and judicial activism - Cerar, Miro (Dignitas (Ljubljana), 2025)
Avtorja obravnavata dinamično razlago Evropske konvencije o človekovih pravicah in sodni aktivizem Evropskega sodišča za človekove pravice, ki ju opisujeta kot nujna spremljevalca pri varstvu konvencijskih pravic. Dinamična razlaga in sodni aktivizem omogočata Evropskemu sodišču, da se odziva na družbene spremembe in ustrezno razvija sodno pravo. vendar pa takšni odkloni od formalističnega (statičnega, konservativnega) razumevanja konvencijskih določb vplivajo na stabilnost in predvidljivost konvencijskega pravnega sistema, zato morata biti dinamična razlaga in sodni aktivizem uporabljena razumno ter uravnotežena s spoštovanjem načel sodniškega samoomejevanja in pravne države. Poleg tega mora Evropsko sodišče upoštevati, da njegove odločitve in njihovo izvajanje na določenih področjih varstva človekovih pravic temeljijo na stopnji soglasja in politične volje med državami pogodbenicami. Evropska konvencija o človekovih pravicah in Evropsko sodišče za človekove pravice sta obravnavana kot dva ključna temelja pravne in politične identitete širše evropske integracije, ki temelji na vrednotah človekovega dostojanstva in pravne države.
Keywords: Človekove pravice; dinamična razlaga; dynamic interpretation; European convention on Human rights; European Court of Human Rights; European integration; evropska integracija; Evropska konvencija o človekovih pravicah; Evropsko sodišče za človekove pravice; human rights; judicial activism; legal formalism; Mednarodna sodišča; pravni formalizem; sodni aktivizem