Scaling boundaries - Šuligoj, Julija (Retrospektive, 2025)
Skozi vso zgodovino je bilo žensko telo idealizirano, objektificirano in obeleženo s protislovji. Od anticnih predstav do današnje športne kulture se žensko telo nahaja na presecišcu med družbenimi normami in individualno avtonomijo. Clanek raziskuje ambivalentnost odnosa do ženskega telesa z vidika medicine, umetnosti in športa, pri cemer se osredotoca na gorništvo, kjer so ženske bile, in so še vedno, kljub njihovim številnim dosežkom pogosto soocene z dvomi in predsodki o njihovih zmožnostih. Posebna pozornost je namenjena zgodovinski konstituciji telesa, vlogi mode ter vplivu športne dejavnosti na pojmovanje ženskosti. Analiza razkriva, kako stereotipi o ženskem telesu še danes vplivajo na vkljucevanje žensk v javno življenje in šport.
Keywords: bodily ambivalence; body history; družbene norme spola; female body; feminism; feminizem; gender norms; gorništvo; mountaineering; objectification; objektifikacija; sport; šport; telesna ambivalenca; zgodovina telesa; žensko telo