Labour market flexibility and security in the EU - Ignjatović, Miroljub (Teorija in praksa, 2012)
Članek obravnava korenite spremembe (zmanjševanje različnih oblik varnosti), ki jih doživljajo moderni evropski trgi dela zaradi sprememb paradigem, ki prevladujejo v konkretnem času in procesov, kot sta globalizacija in fleksibilizacija. Z analizo kazalnikov Eurostata o trgu dela in socialni varnosti smo potrdili, da obstajajo različni 'modeli' fleksibilizacije v EU, ker države EU uporabljajo različne oblike fleksibilnega zaposlovanja, kot je primarni vir fleksibilizacije. Ugotovili smo tudi, da je 'izbira' posebne oblike fleksibilnega zaposlovanja močno povezana med drugim s stopnjo bogastva, akumuliranega v določeni družbi, in da različne oblike fleksibilnega zaposlovanja proizvajajo različne stopnje tveganja revščine.
Keywords: Labor market; Trg dela; Fleksibilnost; Flexibility; Social security; Socialna varnost; Poverty; Revščina; Države Evropske unije; European Union countries; trg delovne sile; Evropska unija; European Union