Analiza pogledov Nemškega združenja za zakonodajo - Igličar, Albin (Pravni letopis, 2012)
Pravna država izrecno in neposredno usmerja zakonodajno dejavnost. Tedaj je usmerjanje pravnega razvoja odgovorno politično in pravno delovanje. Pri njem se prepletajo političnointeresne in strokovnopravne sestavine. Postavljanje pravnih ciljev ter določanje pravnih sredstev za dosego teh ciljev je bistvo pravne politike. Pravila in prijeme nomotehnike uporabljamo pri pravnem normiranju družbenih odnosov. Skupaj s pravoznanstvenimi vedami ter pravnofilozofskimi in pravnosociološkimi panogami mora tudi nomotehnika na svoj način pomagati pri določitvi kroga družbenih odnosov, ki bodo pravno normirani. Zakonodajni postopek, podobno kot drugi pravno regulirani procesi, temelji na nekaterih razmeroma trajnih načelih, ki so vključena v pravni sistem. Taka načela lajšajo uporabo in razlago poslovniških določil o poteku zakonodajnega postopka v parlamentu. Posebno so načela koristna pri novih situacijah, ki jih ni mogoče do zadnje podrobnosti vnaprej pravno regulirati, tako da jih je mogoče nato reševati z ustvarjalno uporabo zapisanih pravil postopka in njegovih načel.
Keywords: nomotehnika; pravna država; pravno normiranje; zakonodaja; zakonodajni postopek