Thanatos ali kastracija?! - Vodeb, Roman (Šport (Ljubljana), 2018)
Pri tematiziranju tekmovalnosti - torej (starogrškega) agona - kot inherentnem delu športa, je dobro pogledat onstran te bistvene komponente športa. Res je, pri "starem Freudu" bi verjetno morali v kontekstu tekmovalnosti, posebej tiste v borilnih športih, govoriti o gonu smrti, torej o destruktivnem gonu, Thanatosu. Vendar pa je "mladi Freud" s konceptom Ojdipovega kompleksa in kastracije zastavil bistveno bolj produktivno teoretsko smer, ki se ji splača slediti - tudi pri razumevanju in interpretaciji športa, še posebej borilnega. Tudi za razumevanje razlik v športu glede na spol je bistveno bolj produktiven koncept Ojdipovega in kastracijskega kompleksa, ki sta izvorno povezana z anatomijo genitalij. Starogrški agon v resnici in v osnovi pomeni konfliktnost, kar v prvotni Freudovi konceptualizaciji človekovega duševnega aparata gravitira k fenomenu kastracije kot inherentnemu delu Ojdipovega kompleksa. Šele "stari Freud" je pod vplivom I. svetovne vojne človekovo agresivnost/destruktivnost pripisal Thanatosu, libido pa umestil v Eros. V svojem dokaj "ohlapnem" spisu iz leta 1915 "Aktualna razmišljanja o vojni in smrti" -potem kot je bil pod vplivom začetka I. svetovne vojne - je Freud že nakazal nagnjenost k verjetju, da obstajata dva temeljna gona, kar je konceptualno razvil šele v svoje spisu "Onstran načela ugodja" leta 1920. Nezavedno željo (po uboju, smrti) sicer omenja, vendar ni ekspliciten, niti je ne poveže z ubojem očeta oziroma njegovo kastracijo, kar dokaj eksplicitno spelje že leta 1913 v "Totem in tabu".
Keywords: kastracija; psihoanaliza; šport; tekmovalnost; tekmovanja; thanatos