Preureditev ustavnih pristojnosti med organi državne oblasti - Kaučič, Igor (Podjetje in delo, 2024)
Predlagane spremembe Ustave Republike Slovenije s področja imenovanja sodnikov in ministrov ter ustavnega sodstva je mogoče ocenjevati tudi z vidika ustavnih pristojnosti nekaterih najvišjih organov državne oblasti. Predlagane ustavne spremembe ne predvidevajo novih pristojnosti teh organov, temveč jih spreminjajo tako, da se prenašajo z enega na drug organ oblasti in jih v veliki meri tudi preurejajo. Prerazporeditev ustavnih pristojnosti bi posegla v medsebojna razmerja med Državnim zborom, Predsednikom republike, Vlado, Ustavnim sodiščem in sodišči, vplivala pa bi tudi na delovanje drugih ustavnih institucij. Na ustavnosodnem področju so predlagane spremembe namenjene predvsem krepitvi Ustavnega sodišča kot najvišjega organa za varstvo ustavnosti ter človekovih pravic in svoboščin, prenos pristojnosti med organi zakonodajne in izvršilne oblasti pa prispeva k ustreznejšemu ravnovesju med temi organi in doslednejši izvedbi načela delitve oblasti ter iz njega izvirajočih razmerij zavor in ravnovesij. Poleg tega bi pripomogel k učinkovitejšemu delovanju ustavno zasnovanega in evropsko primerljivega parlamentarnega sistema.