Razlike v izhodnih spremenljivkah odnosa sila-hitrost-moč pri sprintu med laserjem in fotocelicami - Anžič, Žan (Šport (Ljubljana), 2024)
Namen študije je bil preveriti sočasno veljavnost izračuna izhodnih spremenljivk profila sila-hitrost-moč (FvP) pri sprintu na 30 metrov med dvema merilnima instrumentoma. Rezultate, izračunane na podlagi vmesnih časov sprinta z uporabo fotocelic, smo primerjali z rezultati, izračunanimi z uporabo laserskega merilnika razdalje. V raziskavi je sodelovalo 13 nogometašic, izvedle so po dve ponovitvi sprinta na 30 metrov. Vmesni časi sprinta na 5, 10, 20 in 30 metrov so bili sočasno zajeti s fotocelicami in laserskim merilnikom. Iz časov teka za fotocelice in iz podatkov razdalje v času za laser so bile nato izračunane izhodne spremenljivke profila FvP za sprint. Rezultate izračunanih spremenljivk (vmesni časi teka in izhodne spremenljivke profila FvP) smo med sistemoma statistično primerjali s t-testom za odvisne vzorce. Moč povezanosti med njimi smo ocenili s Pearsonovim korelacijskim koeficientom. Ugotovili smo statistično značilne razlike med metodama pri vseh izračunanih spremenljivkah (velikost učinka od 0,426 do 3,420). Pearsonov korelacijski koeficient je pokazal statistično značilno pozitivno povezanost med metodama pri vmesnih časih sprinta ter največji teoretični moči (Pmax, r = 0,655; p < 0,05) in največji teoretični hitrosti (v0, r = 0,946; p < 0,05). Rezultati naše raziskave kažejo, da vmesni časi sprinta in izhodne spremenljivke profila FvP pri sprintu niso enaki, če za meritve uporabimo ali fotocelice ali laserski merilnik. Zato v prihodnje za vrednotenje sprinterskih sposobnosti priporočamo dosledno uporabo iste merilne opreme, kadar želimo med seboj primerjati rezultate različnih merjencev ali različnih meritev.
Keywords: fotocelice; laser; mechanical muscle characteristics; mehanske lastnosti mišic; photocells; sport; sprint acceleration; startni pospešek; šport