Public diplomacy as an instrument of US foreign and security policy - Gorenc, Nina (Teorija in praksa, 2019)
Članek analizira vlogo javne diplomacije v ameriški zunanji in varnostni politiki. Z metodo analize vsebine javno dostopnih dokumentov in poročil, povezanih s proračunom in nacionalno varnostjo, smo raziskali odnos med javno diplomacijo in njenim financiranjem, prepoznavanje njenih izzivov v digitalnem okolju ter njenega pomena v okviru ameriške varnostne in zunanje politike. Ugotovili smo, da je med deklarativnim pomenom javne diplomacije in njeno dejansko vlogo, izraženo v proračunskem financiranju ter nacionalnovarnostnih dokumentih in politikah, precejšnja razlika, in sicer v velikem poudarjanju prve in nezadostnosti druge.
Keywords: Analiza vsebine; Content analysis (Communication); digitalno okolje; Diplomacija; Diplomacy; Foreign policy; javna diplomacija; mehka moč; Nacionalna varnost; National security; Zunanja politika