Umetnostno besedilo in jezikoslovje - Sajovic, Tomaž (Jezik in slovstvo, 2000)
Glavni namen članka je razmišljanje o zadržanem in negotovem razmerju jezikoslovnih ved do umetnostnih besedil oz. umetnostnega jezika, kar negativno vpliva tudi na njihovo razmerje do neumetnostnih besedil. Pri razmišljanju se je avtor oprl tudi na spoznanja J. R. Searla, J Murařovskega, R. Jakobsona, H.-P. Bayerdörferja in B.Pogorelec ter D. Pirjevca, G. W. F. Hegla in M. Heideggra.
Keywords: tekstna lingvistika; umetnostno besedilo